În: blog

Istoria Narghilei

Shisha este denumirea tehnică a tutunului, în timp ce țevile sunt cunoscute sub numele de țevi de apă, narghilea sau, într-adevăr, tuburi shisha.

Originea Narghilei

Shisha este denumirea tehnică a tutunului, în timp ce țevile sunt cunoscute sub numele de țevi de apă, narghilea sau, într-adevăr, tuburi shisha. Există două teorii principale cu privire la originea lor. Unii spun că primele conducte de apă au fost inventate în India în timpul domniei lui Mughal (aproximativ 500 de ani în urmă). Dovezile pentru aceasta includ utilizarea cuvântului Huqqa (narghilea), care este un cuvânt Hindustani. Alți teoreticieni susțin că provenea din Persia, în special în timpul domniei lui Safavid, de asemenea în urmă cu circa 500 de ani, și de acolo a fost dus spre est în India înainte de a se răspândi în altă parte. Țările în care fumatul shisha a devenit deosebit de important includ Egiptul și Levantul. Dovezile pentru originea persană provin din utilizarea cuvântului persan shisha, care înseamnă vas de sticlă.

Coborând în teoria indiană este ideea că a fost inventată din motive medicale de către un medic indian numit Irfan Shaikh la sfârșitul secolului al XVI-lea. Cu toate acestea, un poet persan Ahlī Shirazi a scris un poem la începutul secolului al XVI-lea referindu-se la ḡalyān într-o poezie. Acest model anterior al unei conducte de apă ar fi putut călători în India, unde a fost modificat în ceva mai asemănător cu cel prezentat astăzi.

Indiferent dacă a ajuns în India din Persia sau invers, s-ar putea să nu știm niciodată cu certitudine. Ceea ce știm este că aceste țevi nu au apărut până cel puțin în anii 1500 și că tutunul, care nu a ajuns până în Persia până în 1600, nu era ceea ce fusese inițial fumat în ele.

Narghilea astăzi

Narghilele într-o formă sau alta sunt utilizate în întreaga lume astăzi pentru a se bucura de o varietate de tutun aromatizat. Acestea sunt utilizate în principal în Levant, unde acestea joacă un rol semnificativ în cultura socială a zonei, mulți tineri utilizându-și tradiția. Datorită planetei multiculturale și diverse pe care o trăim acum, este comun să vedem Narghile care se bucură în întreaga lume, în special în Londra cosmopolită, unde tinerii le văd ca o alternativă mai sănătoasă la consumul de alcool sau fumatul.

Comentarii

Lasă comentariul tău